San Blas Eilanden, Panama| Hoe de paradijselijke eilanden te bezoeken (2023)

San Blas verkennenTransportWaar te verblijvenWaar te eten

Als je binnenkort San Blas bezoekt, ben je hier aan het juiste adres. Na het lezen van deze gids weet je hoe je de San Blas Eilanden kunt bezoeken, wat je moet inpakken en hoe lang je op deze idyllische eilanden in Panama kunt blijven.

Wat kun je verwachten van de San Blas Eilanden

Je hebt waarschijnlijk al foto's gezien van de San Blas Eilanden zonder het te weten. Ze zijn zo schilderachtig en dicht bij het paradijs dat ze gebruikt worden als screensavers, prenten, of misschien heb je je een soortgelijke plaats voorgesteld.

De San Blas Eilanden zijn een eilandengroep vlak voor de Caribische kust van Panama. Je kunt ze ook de Guna Yala horen noemen, wat in 2011 hun officiële naam werd, genoemd naar het plaatselijke Guna (of Kuna) volk dat de eilanden hun thuis noemen.

Met zoveel eilanden en een aantal manieren om de San Blas Eilanden te bezoeken, hebben we deze gids gemaakt om je te helpen de perfecte reis te plannen. Is een dagtocht ideaal? Wil je liever dagen zeilen rond de eilanden of slapen onder de sterrenhemel? Ga je hierna naar Colombia? De San Blas Eilanden zouden onderweg een mooie omweg kunnen zijn.

Lees verder om alle antwoorden op je vragen te ontdekken.

Beste San Blas tours

Wie zijn de Guna-gemeenschap?

San Blas Eilanden, Panama| Hoe de paradijselijke eilanden te bezoeken (1)

De Guna-gemeenschap heeft 49 van de 370 San Blas eilanden tot hun thuis gemaakt. Het is een autonoom inheems gebied waar veel van onze landen van zouden kunnen leren. De cultuur en tradities van het Guna volk zijn fascinerend - de gemeenschap is voorstander van gendergelijkheid en genderfluïditeit en viert dit.

Er is geen hiërarchie in de waarde van werk binnen de Guna. Vissen en jagen wordt net zo belangrijk gevonden als koken en voor de kinderen zorgen. Je vindt binnen de Guna ook een derde geslacht, Omeggid, waarbij mannen vrouw kunnen worden en het werk van de vrouwen binnen de gemeenschap uitvoeren.

Aangenomen wordt dat de Guna in de 16e eeuw naar de San Blas Eilanden zijn gemigreerd en nog steeds een bloeiende gemeenschap vormen die grotendeels wordt onderhouden door visserij, landbouw en kledingproductie.

Ze zijn gespecialiseerd in het maken van een voorwerp dat "mola" heet - een ingewikkeld geweven doek dat de voor- en achterkant van de traditionele jurken van de vrouwen siert.

Zijn de San Blas eilanden een bezoek waard?

San Blas Eilanden, Panama| Hoe de paradijselijke eilanden te bezoeken (2)

Velen zouden beweren dat de San Blas Eilanden het kostbaarste juweel van Panama zijn en een must-visit! Als een eilandretraite is wat je zoekt, dan komen de San Blas Eilanden zo dicht mogelijk in de buurt.

Ze voldoen aan alle voorwaarden - ondiep turquoise water, palmbomen die wuiven in de wind, verse kokosnoten en onvergetelijk snorkelen.

Zonder twijfel zijn de San Blas Eilanden een bezoek waard.

Beste Tip: Er zijn geen geldautomaten op de San Blas Eilanden, dus je moet genoeg geld meenemen voor je hele verblijf. Probeer kleine coupures mee te nemen, anders heeft de plaatselijke bevolking moeite met wisselgeld.

Je moet genoeg meenemen om ten minste de $22 entree voor het Guna Yala gebied te betalen en alles wat niet bij je tour is inbegrepen.

Hoe lang moet je op de San Blas Eilanden doorbrengen?

De tijd die mensen doorbrengen op de San Blas Eilanden varieert enorm. Sommige mensen bezoeken de eilanden alleen als dagtocht vanuit Panama City, terwijl anderen er 4-5 dagen zeilen.

Sommige mensen maken van de eilanden hun nieuwe tijdelijke thuis en blijven uiteindelijk wekenlang. Ze worden verliefd op de ontspannen sfeer en willen nooit meer weg. Zou jij het paradijs willen verlaten?

Voor degenen onder ons die geen onbeperkte tijd hebben, is vier dagen een goede hoeveelheid tijd om de San Blas eilanden te verkennen - of dat nu op een zeilboot is of door op de eilanden zelf te verblijven.

Hoe bezoek je de San Blas Eilanden

San Blas Eilanden, Panama| Hoe de paradijselijke eilanden te bezoeken (3)

Voordat je je dagen kunt ontspannen op een idyllisch eiland en aan niets kunt denken, moet je beslissen hoe je de San Blas Eilanden gaat bezoeken. Er zijn drie belangrijke manieren waarop je je tropische eilandretraite kunt aanpakken; een dagtocht, een meerdaagse zeiltocht en een verblijf op de eilanden.

Een dagtocht vanuit Panama City

Als je weinig tijd hebt of een budget, maar toch wanhopig bent om de San Blas Eilanden te bezoeken, dan kun je een dagtocht maken vanuit Panama City.

Het wordt een vroege start, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je dag om de eilanden te verkennen. Je wordt opgehaald in een 4×4 die je naar Puerto de Carti brengt, ongeveer 2,5 uur rijden. De perfecte hoeveelheid tijd om weer te gaan slapen!

Hier beginnen je San Blas avonturen. Na 30 minuten op een boot bereik je je eerste San Blas eiland.

Hoe boek je een tour naar de San Blas Eilanden

Om een dagtour te regelen kun je met je accommodatie in Panama City spreken of de stad afstruinen naar de beste deal. Als je liever van tevoren dingen geboekt hebt en tijd wilt besparen, dan is dit een geweldige tour van een hele dag naar de San Blas Eilanden.

Gedurende de dag bezoek je een aantal San Blas eilanden, waaronder Island Perro Grande en Island Perro Chico, waar je geweldig kunt snorkelen (het zicht is waanzinnig) en kajakken. Op een van de plekken ligt zelfs een gezonken boot die je kunt verkennen!

Tussen het avontuur door zorgt de tour ervoor dat je goed gevoed wordt en dat er voldoende mogelijkheden zijn om achterover te leunen op een ligstoel. En als je klaar bent om het gegetene te verbranden, kun je meedoen aan een potje volleybal met de plaatselijke bevolking.

De kans is groot dat dit een van je favoriete dagen in Panama wordt! Je zult verjongd, tevreden, glimlachend en uitgeput terugkeren naar Panama City.

Waarom een dagtocht naar de San Blas Eilanden?

Door een dagtocht te maken kun je proeven van deze paradijselijke eilanden. In één dag kun je een aantal van de eilanden bezoeken, snorkelen, kajakken, lekker vers eten en zoveel mogelijk zwemmen in het turquoise water.

Het is een dag vol plezier, maar perfect als je in Panama niet genoeg tijd hebt om meerdere dagen de eilanden te verkennen. Wat je vooral mist als je alleen een dagtocht maakt, is sterren kijken vanaf het strand en dat niveau van zen bereiken dat je alleen kunt bereiken door dagen op een afgelegen eiland.

Verken de San Blas Eilanden tijdens een zeiltocht

San Blas Eilanden, Panama| Hoe de paradijselijke eilanden te bezoeken (4)

Als je graag opties hebt, dan zijn er hier nog een paar voor je. Zelfs als je besloten hebt dat je een meerdaagse boottocht wilt doen, zul je moeten beslissen vanaf waar, welk type boot en voor hoe lang.

Zeiltocht van Panama City en terug

Optie nummer één is beginnen aan een zeiltocht die begint en eindigt in Panama City. De lengte van de zeiltochten varieert, dus je zult online of in Panama Stad rond moeten shoppen om de perfecte voor jou te vinden.

Als je liever vooraf boekt, dan is deze drie dagen/twee nachten zeiltocht vanuit Panama City een prima optie.

Tijdens je once-in-a-lifetime avontuur bezoek je een aantal van de San Blas eilanden, waaronder Isla Eneida, Isla Perro en Yansailadup. Je dagen zullen gevuld zijn met zwemmen, snorkelen, kajakken, luieren in een hangmat en overal genieten van verse maaltijden.

Vanaf het moment dat de tocht begint, hoef je nergens meer aan te denken. Voor alles wordt gezorgd, en dat is goed nieuws, want het organiseren van reizen naar de San Blas Eilanden is niet de gemakkelijkste opgave. Online boeken is moeilijk en de communicatie met gastgezinnen kan moeilijk zijn.

Zeiltocht van Panama naar Colombia (of omgekeerd)

Na Panama reizen veel mensen door naar Colombia. In plaats van te betalen voor een vlucht tussen landen, maken velen van de reis een belevenis.

Er zijn twee manieren om deze oversteek te maken - per speedboot of zeilboot.

Met de speedboot

De oversteek van Panama naar Colombia duurt vier dagen/drie nachten. Het is sneller dan de zeilboot, en je bent minder lang op zee - 8 uur over de vier dagen.

Er is niet veel ruimte op de speedboot, dus zul je de nachten doorbrengen op de San Blas Eilanden. De accommodatie is eenvoudig, maar het blijft een leuke ervaring om onder de sterren te slapen, in een hangmat of in een houten hut met rieten dak.

Een ander voordeel van de speedboot is dat je het grootste deel van je tijd daadwerkelijk van de eilanden kunt genieten - snorkelen, zwemmen, volleyballen of meedoen aan een spelletje klopjacht als je zin hebt.

En als je zeeziek wordt, is de speedboot waarschijnlijk je beste optie. De speedboot snijdt veel sneller door het water, dus hoewel het behoorlijk hobbelig is, is het normaal gesproken niet de beweging die mensen ziek maakt.

Het grootste nadeel is dat de speedboten starten en eindigen in Capurgana in Colombia, wat een beetje lastig is om er te komen. Je moet een bus nemen naar Turbo en dan een 2 uur durende veerboot om er te komen. Cartagena, waar de zeilboten starten en finishen, is een veel beter bereikbare stad.

San Blas Adventures is een van de populairste bedrijven die de speedboten tussen Panama en Colombia exploiteren.

Per zeilboot

De zeiltocht van Panama naar Colombia duurt vijf nachten. Drie dagen worden besteed aan eilandhoppen rond de San Blas Eilanden en twee dagen (30-50 uur) aan de overtocht op open zee. Als je snel zeeziek wordt, kun je deze optie misschien beter vermijden.

Vanuit Panama vertrekken de boten in de ochtend van de eerste dag vanuit El Porvenir en eindigen op de vijfde dag in Cartagena. Het is omgekeerd als je van Colombia naar Panama reist.

In tegenstelling tot de speedboot leef en verblijf je op de zeilboot. Overdag is er genoeg tijd om de San Blas Eilanden te verkennen, en je keert terug naar de boot om te eten en te slapen.

Blue Sailing heeft een van de beste reputaties voor zeilbootervaringen van Panama naar Colombia (vice versa).

Zeilen van Panama naar Colombia: speedboot of zeilboot?

Als je de oversteek van Panama naar Colombia over zee wilt maken, is de grote vraag natuurlijk: zeilboot of speedboot? Ze hebben elk voor- en nadelen die we voor je hebben samengevat in deze handige tabel.

SpeedbootZeilboot
3 nachten5 nachten
8 uur op zee30-50 uur op zee
Slapen op de San Blas EilandenSlapen op de boot
Panama Stad naar Capurgana (vice versa)Panama Stad naar Cartagena (vice versa)
Beter als je zeeziek wordtGroter risico op zeeziekte

Verblijf op een San Blas eiland

San Blas Eilanden, Panama| Hoe de paradijselijke eilanden te bezoeken (5)

Als je geen fan bent van rondleidingen, dan kun je je eigen reis naar de San Blas Eilanden organiseren en je eigen accommodatie regelen. Een waarschuwing vooraf: veel van de accommodatie wordt niet geadverteerd op de normale boekingssites, dus je zult wat meer onderzoek moeten doen om de accommodatie te vinden die bij je past.

Een aantal reisbureaus, hotels en hostels in Panama-Stad, zoals Mamallena, kunnen je helpen bij het boeken van accommodatie en vervoer naar de San Blas Eilanden.

Onze favoriete accommodatie die online te boeken is, is Discovery Gunayar. De hutten zijn rustiek, gelegen op een paradijselijk eiland dat wordt gehost door de vriendelijkste familie. Ze kunnen ook alle logistiek naar het eiland voor je regelen en zorgen ervoor dat je goed gevoed wordt met drie heerlijke maaltijden per dag.

Wat in te pakken voor een reis naar de San Blas Eilanden

Bij het inpakken voor een meerdaagse reis is het vaak moeilijk om te weten waar je moet beginnen. De meesten van ons hebben waarschijnlijk niet eerder tijd doorgebracht op tropische eilanden, dus wat moet je meenemen?

Belangrijke opmerking: voor de meeste opties die we hierboven genoemd hebben, zul je alleen een kleine tas mee kunnen nemen, of er toegang toe hebben. Voor de boottochten tussen Panama en Colombia wordt je grote tas opgeborgen. Sommige bootmaatschappijen die tochten aanbieden vanuit Panama City accepteren ook alleen kleine tassen aan boord, dus zorg ervoor dat je dit van tevoren bij de maatschappij controleert.

Hier is onze paklijst voor de San Blas Eilanden:

 • Lichte kleren
 • Zwemkleding
 • Strandovertrekken
 • Pjs
 • Springer
 • Regenjas
 • Hoed
 • Zonnebrandcrème (bij voorkeur rif-veilig)
 • Insectenspray
 • Zonnebril
 • Sandalen/flippers
 • Handdoek en toiletartikelen
 • Zeeziekte tabletten (optioneel)
 • Speelkaarten
 • Snacks
 • Water (informeer bij je reisorganisatie/accommodatie of er water wordt verstrekt)
 • Dollars om de entree van Guna Yala, snacks en souvenirs te betalen

Hoe is het eten op de San Blas Eilanden?

Het eten dat je tijdens je San Blas reis zult eten hangt af van de manier waarop je ze bezoekt.

Als je een boot neemt vanuit Panama tussen Colombia dan zijn al je maaltijden bij je tour inbegrepen. Een van de populaire reisorganisaties, San Blas Adventures, beschrijft hun eten als 'traditioneel Caribisch koken met een gringo touch'. Verwacht dingen als verse zeevruchten, groenten, fruit, rijst en broodjes.

Voor de dagtochten van Panama City naar de San Blas Eilanden en als je op een van de San Blas Eilanden verblijft, vind je een soortgelijk soort eten. Controleer alleen of het bij de prijs van je tour/accommodatie is inbegrepen.

Een populair voedsel om te proberen op de San Blas Eilanden is verse kreeft (verkrijgbaar tussen juli en februari). Het wordt daar gevangen en is te koop voor $ 10-15!

Samengevat

Nu je klaar bent met het lezen van deze gids, zou je klaar moeten zijn voor je avontuur op de San Blas Eilanden. Wil je je reis voortzetten in Panama? Anton Valley is een geweldige bestemming om na de San Blas Eilanden te bezoeken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated: 25/05/2023

Views: 6230

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.